Γενικές πληροφορίες – Κύπρος — Interstatus – Group of Companies Γενικές πληροφορίες – Κύπρος – Interstatus – Group of Companies

Γενικές πληροφορίες δικαιοδοσίας:

Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο.

Από τους αρχαίους χρόνους, η Κύπρος έχει συναρπάσει και ενέπνευσε με τη μαγευτική ομορφιά του ορεινού τοπίου της, τα γαλανά νερά της, την εκπληκτικής θέα στη θάλασσα, το υπέροχο κλίμα και την φιλοξενία και τη φιλικότητα των ντόπιων. Ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, η Κύπρος προσελκύει τους λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού, τους θεατές μουσείων και τους λάτρεις των φεστιβάλ, τους θαυμαστές των παραδόσεων, των μύθων και των εξωτικών περιπέτειών και τους λάτρεις των ενεργών διακοπών.

Σήμερα η Κύπρος είναι ένας θαυμάσιος συνδυασμός πλούσιας φύσης, ιστορικών μνημείων και ένός μοναδικού οικονομικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και διεθνών επιχειρήσεων.

Ο πληθυσμός της Δημοκρατίας της Κύπρου είναι λίγο πιο πάνω από 1.000.000 και η πρωτεύουσα της είναι η Λευκωσία.

Η επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική.

Το επίσημο νόμισμα είναι το Ευρώ (EUR).

Η χώρα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΔΝΤ, του ΟΑΣΕ, του ΠΟΕ και μιας σειράς από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Οι κύριες πηγές του εθνικού εισοδήματος είναι ο τουρισμός, ο χρηματοπιστωτικός και τραπεζικός τομέας, οι υπηρεσίες και τα ακινήτα.

Η Κύπρος διατηρεί ένα καλά ανεπτυγμένο σύστημα μεταφορών που αποτελείται από 2 διεθνή αεροδρόμια και 2 μεγάλα λιμάνια και οι δρόμοι θεωρούνται από τους καλύτερους στην ΕΕ. Επίσης, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Η Κύπρος προσελκύει διεθνείς επενδυτές με το διαφανές και απαλλαγμένο από διαφθορά φορολογικό σύστημα, με την προσφορά φορολογικών συντελεστών σημαντικά χαμηλότερων από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Ένα πολύ ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς προσφέρεται σε επιχειρήσεις με πνευματική ιδιοκτησία.

Ένα σταθερό πλεονέκτημα του οικονομικού συστήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου είναι η ευελιξία και η ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που βοηθά τη χώρα να ξεπεράσει τις αρνητικές επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2013. Η ανακάλυψη των τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων της έχει δημιουργήσει περαιτέρω ελκυστικές συνθήκες για τις ξένες επενδύσεις και έχει ενισχύσει την ελκυστικότητα του τομέα της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της «πράσινης» ενέργειας). Με την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας η οποία καθιστά τη διάθεση της προβληματικής ιδιοκτησίας ευκολότερη υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό για εισροή περαιτέρω ξένων επενδύσεων.

Η σύσταση και η λειτουργία των εταιρειών της Δημοκρατίας της Κύπρου ρυθμίζεται από τον Νόμο Εταιρειών, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων (με έναν ή περισσότερους μετόχους) ή δημόσιων επιχειρήσεων (με τουλάχιστον 7 μετόχους). Οι ιδιωτικές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες οργανωτικές μορφές και νομικές δομές των επιχειρήσεων στη Δημοκρατία της Κύπρου.