Διάλυση εταιρείας:
Η εκκαθάριση μιας ξένης εταιρείας απαιτεί αυστηρή συμμόρφωση με τους νόμους, τους κανονισμούς και τους κανόνες της δικαιοδοσίας της. Πολλές δικαιοδοσίες λειτουργούν λεπτομερείς κανονισμούς για τη διάλυση της εταιρείας και η κάθε μια έχει συγκεκριμένες νομικές και διοικητικές διαφορές. Δεν θα ήταν πρακτικό να τις επανεξετάζαμε όλες λεπτομερώς εδώ, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι βασικές αρχές ισχύουν δημιουργώντας δύο βασικές επιλογές εκκαθάρισης:
- μερική εκκαθάριση με διοικητική απεργία της εταιρείας εκτός του μητρώου
- την πλήρη εκκαθάριση της εταιρείας.
Η πλήρης εκκαθάριση απαιτεί υψηλότερη δαπάνη πόρων, τόσο από άποψη χρόνου (περίπου 6 μήνες) όσο και από άποψη χρημάτων. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται πλήρως από την πιθανή αδυναμία να επιβληθεί κάποια ευθύνη στους διευθυντές ή τους μετόχους, κάποια αγωγή, αξίωση ή μήνυση της εταιρείας. Η μερική εκκαθάριση δεν θα τερματίσει τέτοιους κινδύνους καθώς οι υπάλληλοι και οι μέτοχοι της εταιρείας διατηρούν την ευθύνη.
Απεργία εταιρείας εκτός του μητρώου (μερική εκκαθάριση)::
Αυτή η επιλογή εκκαθάρισης εφαρμόζεται μόνο όταν η εταιρεία είναι έτοιμη, έχει συνταχθεί η πλήρης σειρά οικονομικών καταστάσεων και δεν εκκρεμούν υποχρεώσεις προς τρίτους. Μια εταιρεία με μερική εκκαθάριση δεν θα πληρώσει κανένα ετήσιο τέλος της κυβέρνησης (εισφορές) και δεν υπόκειται σε φορολογία ή υποχρεωτική υποβολή οικονομικών καταστάσεων (αν ισχύει καθόλου στη συγκεκριμένη δικαιοδοσία). Η εταιρεία στη συνέχεια απομακρύνεται (διαγράφεται) από το μητρώο, αλλά παραμένει στον γενικό κατάλογο εταιρειών ως αδρανής εταιρεία. Η εταιρεία μπορεί να αναβιώσει εάν είναι αναγκαίο.
Εάν η εταιρεία αποτύχει να συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις που ισχύουν για τις διεθνείς εταιρείες ή να πληρώσει τις εκ του νόμου εισφορές εντός της καθορισμένης προθεσμίας, υπόκειται σε επιβολή διαγραφής από το μητρώο. Στη συνέχεια, η εταιρεία δεν θεωρείται πλέον ως μια εταιρεία καλή λειτουργίας και χαρακτηρίζεται ως «μη καλής λειτουργίας». Ο Έφορος παγώνει την επεξεργασία της εταιρείας, τερματίζει την έκδοση τυχόν πιστοποιητικών και δίνει εντολή στην τράπεζα να αναστείλει τους λογαριασμούς της μέχρι να διορθωθούν οι τυχόν παρατυπίες και να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές.
Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο αυτών επιλογών είναι ότι η διαγραφή της εταιρείας από το μητρώο δεν απαλλάσσει την εταιρεία από τη φορολογία, τις εισφορές και την απαίτηση για την προετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων.
Εκκαθάρισης της εταιρείας:
Υπάρχουν δύο είδη εκκαθάρισης: εκούσια εκκαθάριση (με την απόφαση των διευθυντών και των μετόχων) και αναγκαστική εκκαθάριση (με διάταξη του δικαστηρίου).
Εκούσια εκκαθάριση:
Η επιλογή αυτή συνεπάγεται την επίσημη εκκαθάριση της ξένης εταιρείας και περιλαμβάνει μια ειδική διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σύμφωνα με το Νόμο. Με αυτή την επιλογή η απόφαση για εκούσια εκκαθάριση γίνεται από τους μετόχους και η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαληθεύεται από ένα πιστοποιητικό εκκαθάρισης.
Τα βασικά στάδια:
- η έκδοση απόφασης για την περάτωση της εταιρείας
- η σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και λογαριασμών
- η προετοιμασία ενός σχεδίου εκκαθάρισης που πρέπει να εγκριθεί από τους διευθυντές και τους μετόχους της εταιρείας
- η προετοιμασία και η υπογραφή της δήλωσης της φερεγγυότητας από τους διευθυντές της εταιρείας
- ο διορισμός από τους διευθυντές / μέτοχους του εκκαθαριστή ο οποίος αναλαμβάνει τον έλεγχο επί των περιουσιακών στοιχείων και την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας
- μια ανακοίνωση στον Τύπο (τοπικά και στις χώρες λειτουργίας της εταιρείας) για την έναρξη της εκκαθάρισης της εταιρείας
- η υποβολή από τον εκκαθαριστή προς τον Ληξίαρχο του συνόλου των εγγράφων για την έναρξη της εκκαθάρισης.
Όταν η εκκαθάριση είναι πλήρης, ο εκκαθαριστής εκδίδει μια ειδική ειδοποίηση ολοκλήρωσης εκκαθάρισης στον Ληξίαρχο ο οποίος, στη συνέχεια, διαγράφει την εταιρεία από το μητρώο. Κατόπιν ειδικής παραγγελίας και μετά τη λήξη του συγκεκριμένου όρου, ο Ληξίαρχος θα εκδώσει το Πιστοποιητικό Εκκαθάρισης και η εταιρεία στη συνέχεια θεωρείται ότι έχει διαλυθεί. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, ο εκκαθαριστής θα δημοσιεύσει μια ανακοίνωση για το σκοπό αυτό. Σε αυτό το σημείο η εταιρεία τερματίζει ως εταιρική οντότητα και δεν θεωρείται καμία αίτηση από οποιοδήποτε από τους πιστωτές της.
Αναγκαστική εκκαθάριση:
Η αναγκαστική εκκαθάριση της εταιρείας πραγματοποιείται με απόφαση του δικαστηρίου (αν η εταιρεία είναι αφερέγγυα και ανίκανη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της).
Μετά από αίτημα του πελάτη, η Interstatus Group of Companies θα προβεί σε όλες τις διοικητικές διαδικασίες για την εκκαθάριση της εταιρείας, σύμφωνα με τους νόμους της δικαιοδοσίας σύστασης.
Για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε τη σωστή απόφαση σχετικά με την εκκαθάριση της εταιρείας σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.